Skip to content

Vad kostar det att sälja en bostad?

Michaela Stany

kvinna utanför sin bostad

Funderar du på att sälja din bostad? Då vet du säkert att det är en stor och viktig affär. Något som lätt kan glömmas bort mitt i allt är de kostnader och avgifter som kommer med försäljningen. Här listar vi vad olika saker kostar i samband med att du säljer din lägenhet eller villa. 

💸 Mäklararvodet är ofta dyrast

Ett mäklararvode är den avgift som mäklaren tar ut för att hjälpa dig med försäljningen. Läs mer om mäklararvoden

Inom mäklarbraschen gäller fri prissättning. Det innebär att mäklare kan variera både i vilken ersättning de tar och vilka tjänster som ingår i uppdraget. Vanligtvis ligger arvodet på mellan 1 och 4 procent av försäljningspriset, så innan du väljer en mäklare är det viktigt att klargöra mäklararvodet och vad som ingår. Tycker du att det känns svårt att hitta rätt mäklare kan vi hjälpa dig här

🏠 Val av annonsering

För att marknadsföra sin bostad investerar många i annonseringen. Det kan innebära kostnader för annonser på nätet, tryckta broschyrer och professionell fotografering av bostaden. Priset varierar beroende på dina behov och hur mycket du vill marknadsföra din bostad. 

Att synas med din bostad på en annonsplattform kan kosta mellan 3 000-17 000 kronor beroende på var din bostad ligger och vilket annonspaket du väljer. Här skiljer sig bostadssajten Booli som skyltfönster för ditt objekt eftersom vi inte är en annonsplats utan en söktjänst. Det gör att vi kan visa Sveriges största samlade utbud av bostäder till salu, helt kostnadsfritt för alla. Det är alltså både bra för dig som säljare men även för köpare som letar bostad – eftersom långt ifrån alla väljer att annonsera via annonsplattformar. 

📸 Styling av bostaden

Homestyling innebär att man inreder och arrangerar bostaden på ett sätt som gör den mer attraktiv för potentiella köpare. Priserna för dessa tjänster varierar beroende på omfattningen av arbetet som behövs. En konsultation kan kosta ungefär 2 000 kronor medan en större styling med inhyrt möblemang kan kosta från 20 000 kronor och uppåt. Ta in offerter från flera olika företag så att du kan jämföra alternativ!

📋 Ska du sälja hus? Energideklaration och besiktning

Om du ska sälja ett hus behöver det finnas en upprättad energideklaration inför försäljningen. Priset för detta ligger på runt 3 000-5 000 kronor beroende på aktör. 

Något många köpare efterfrågar är ett besiktningsprotokoll över din bostad. Att låta en utomstående aktör gå igenom bostaden är en slags kvalitetsstämpel när man säljer. En husbesiktning kostar mellan 7 000-15 000 kronor. 

💰Skatt i samband med försäljning

När du säljer din bostad till ett högre pris än du köpt för så gör du en vinst som ska beskattas. Den här vinsten kallas för Kapitalvinst eller Reavinst och ligger idag på ungefär 22 procent av vinsten. 

Du deklarerar vinstskatten samma år som du och säljaren skrev på kontraktet – tillträdesdatumet spelar ingen roll. Du kan välja att skjuta upp den här skatten så länge du uppfyller kraven för att få uppskov. Framförallt gäller detta om du köpt en ny bostad som är dyrare än den bostad du sålt och om vinsten varit under 3 miljoner kronor. 

⌛️Att inte få sålt

En jobbig situation vi har sett mer av den senaste tiden är att bostäder av en eller annan anledning står osålda under en längre tid. Har man köpt nytt men inte får sålt kan det innebära avgifter att behöva dra sig ur en affär. Extra viktigt har det därför blivit att hitta en mäklare som är bra på ditt objekt och kan ditt område. 

Här kan Hittamäklare hjälpa dig att matcha din bostad med de mäklare som passar just din försäljning för att ge dig bäst förutsättningar. Läs mer om hur matchningstjänsten funkar.