Skip to content

Så lång tid tar det att sälja en lägenhet där du bor

Booli

Just nu går det ovanligt trögt på lägenhetsmarknaden. I genomsnitt låg en lägenhet ute till salu i 30 dagar under de senaste fyra veckorna. Det är en fördubbling jämfört med samma period i fjol då snittiden var 15 dagar. För att vara vårsäsong är det dessutom rekordlång tid. Här kan du se hur länge en bostad ligger ute där du bor.

Vanligtvis är våren den tid då bostadsmarknaden vaknar till liv efter en lugnare vinter. Trenden i år följer inte samma mönster. Redan under hösten 2022 började snittiden för lägenheter till salu att öka kraftigt och har sedan dess hållit sig på rekordhöga nivåer.

Under de senaste fyra veckorna var en lägenhet till salu i genomsnitt 30 dagar. Samma period i fjol var snittet 15 dagar. Dessutom är det den högsta uppmätta tiden för vårsäsongen sedan Booli började mäta 2013.

– Vi ser en avvaktande bostadsmarknad just nu, både från köpare och säljare. Räntehöjningarna och ekonomin i stort har bidragit till en mer osäker marknad. Utbudet av lägenheter är fortsatt högt samtidigt som det läggs ut färre bostäder. Det betyder att utbudet framför allt består av lägenheter som legat ute en längre tid, säger Karin Grundeus, marknadskommunikatör på Booli.

Skiljer sig beroende på bostad och område

Längst tid tog det att sälja en lägenhet i Kronobergs län med 62 dagar. I Västerbottens län tog det 20 dagar och det är också det län där snittiden var kortast. I Stockholms län låg en lägenhet ute till försäljning i genomsnitt 24 dagar.

– Den som ska sälja en bostad under våren får räkna med att det tar lite längre tid. Det är viktigt att komma ihåg att det inte behöver vara negativt; en bostadsaffär är en av de största affärerna man gör i livet och det är därför bra att inte stressa eller ta förhastade beslut. Samtidigt finns det också objekt som fortfarande säljs snabbt och till höga priser. Generellt är det viktigt att både köpare och säljare är insatta i hur dagens bostadsmarknad ser ut – och har förväntningarna därefter, säger Karin Grundeus.

Booli mäter antalet dagar som bostaden legat aktiv på bostadssajten innan den tas bort. Det finns flera anledningar till att bostäder tas bort, exempelvis att den blivit såld eller för att säljaren vill testa igen lite senare. Oavsett orsak ger snittiden en indikation på hur bostadsmarknaden går. 

Tidsperioden är: 2023-03-27–2023-04-23