Skip to content

Så har bostads­marknaden påverkats av pandemin

Lisa Eriksson

Mäklare

Drygt ett år har gått sedan coronapandemin skakade om världen. Vi har upplevt stora förändringar i vardagen och många branscher har ställt in eller ställt om jobbet helt. Bostadsmarknaden under pandemin har dock blomstrat som aldrig förr. Hur kommer det sig egentligen? Edyta Hammar, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Hultsfred och Vimmerby, berättar om det speciella året på bostadsmarknaden och om hur hon ser på framtiden. 

Under våren 2020 när pandemin tog fart visste vi inte på vilket sätt den skulle påverka bostadsmarknaden.

– Många väntade sig en priskrasch, vilket fick många köpare att avvakta med sina planerade bostadsköp. Likaså avvaktade många säljare med att sälja sin bostad eftersom man trodde på prisnedgång, säger Edyta Hammar

Längtan efter större bostad

När pandemin visade sig bli mer långvarig än vad vi räknat med tog bostadsmarknaden fart på riktigt. Längtan efter en större bostad eller en sommarstuga på landet växte hos många. Under coronamånaderna har vi spenderat mer tid hemifrån – hemmet har blivit en mer central och viktig del i våra liv. Edyta Hammar har tydligt märkt att bostäder sålts snabbare samtidigt som utbudet av bostäder till salu har minskat under året.

Edyta Hammar berättar om bostadsmarknaden under pandemin
Edyta Hammar, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling Hultsfred och Vimmerby

– Vi ser en ökad längtan efter större boyta, tillgång till trädgård och möjlighet till kontor. Sett till året som gått har färre fastigheter sålts och intresset för bostäder har ökat markant. Nu säljs bostäder generellt sett snabbare än innan pandemin. Detta oavsett objektstyp såsom villa, fritidshus eller bostadsrätt. Utbudet har minskat medan antalet visningar och klick på annonser på nätet har ökat, säger Edyta. 

Att intresset för att flytta har ökat och att bostadsmarknaden har varit het under pandemiåret syns även i Boolis statistik. Under 2020 minskade den genomsnittliga annonstiden, det vill säga hur länge en bostad ligger ute till salu, med 13% jämfört med 2019. Samtidigt har antalet budgivare i snitt per försäljning ökat med 5 % under 2020 jämfört med året innan. Det är ännu en indikation på att bostadsmarknaden har varit het.

En förändrad mäklarbransch och bostadsmarknad under pandemin

Inte nog med att vi har sett förändringar på bostadsmarknaden under året, även mäklarnas vardag och arbetssätt har genomgått förändringar. Som säljare är förändringarna ingenting som man märker av i någon större utsträckning, men i mäklarnas vardag är de desto mer påtagliga. Edyta konstaterar att handsprit och munskydd numera hör till varje mäklares vardag. Dessutom har privatvisningar blivit mycket vanligare och det är inte ovanligt att visningar och möten sker digitalt. Edyta tror att vissa av insatserna kommer att leva kvar även när pandemin är över. 

– Vardagen har förändrats för oss alla och jag tror att det är så här vi får fortsätta jobba en längre tid framöver. Däremot tror jag inte att det är orimligt att ”hemarbete” kommer att fortsätta att vara en trend. Digitala visningar och mer flexibla visningstider är även något som jag tror kommer att bestå. Vi går ju allt mera åt det digitala, avslutar hon.

Har du koll på hur värdet på din bostad har förändrats sedan pandemin tog fart? Ta hjälp av Hittamäklares kostnadsfria tjänst för att komma i kontakt med en mäklare i ditt område som kan värdera din bostad digitalt eller på plats!