Skip to content

Regn eller storm? Så skyddar du ditt hus 

Booli

I dag drabbas vi allt oftare av kraftiga regn och stormar vilket kan orsaka skador på våra hem. Anticimex samarbetar med försäkringsbolaget If genom byggrådgivningstjänsten – och de märker av en ökad oro för vad hårt väder kan ställa till med. 

Det finns mycket som du kan göra för att förebygga att huset skadas när regnet öser ner, säger Stefan Öhrling, husexpert på Anticimex. 

Översvämningar, storm, höga temperaturer och torka. Sverige påverkas redan av klimatförändringarna, men det går att förbereda sig för att minska skador på hus och hem. 

När det finns risk för översvämning

Bor du i ett hus som riskerar översvämning i samband med kraftiga regn och höga vattenflöden? Då är det viktigt att vattnet kan ledas bort från huset vid stuprörens slut. Glöm inte att rensa stuprör, hängrännor och brunnar regelbundet. Ta bort saker från källargolvet och täta det som går för att hindra inkommande vatten. Sandsäckar kan räcka långt. 

Täpp igen golvbrunnar på bottenplan genom att lägga över till exempel ett liggunderlag med en tyngd ovanpå. Har du luftavfuktare i en krypgrund bör den vara upphängd på väggen. Lutar marken mot huset, vid garage eller källartrappa behöver du en dagvattenbrunn eller ränna för att fånga upp vattnet.

Så begränsar du en översvämning

Vatten som redan tränger in kan du försöka stoppa genom att täta läckorna med handdukar. Rensa avloppsbrunnar, ös och torka upp så mycket du kan. Är vattenmängderna övermäktiga kan räddningstjänsten hjälpa dig. Kom ihåg att vatten är strömförande så stäng av elen i de översvämmade utrymmena om det är möjligt.

När stormen närmar sig 

Om en kraftig storm är i antågande är det alltid en bra idé att se till att inga lösa föremål som kan fångas av vinden finns i din trädgård. 

– Tänk på att även en tung studsmatta kan flyga i väg med en stark vind. Se också till att alla stora och tunga saker sitter fast, eller placera dem där vinden inte kan nå dem, säger Jenny Rudslätt skadechef på If.

Anmäl till ditt försäkringsbolag

Även om den bästa skadan är den som förebyggs och aldrig sker, finns det givetvis hjälp att få från din hemförsäkring om du skulle drabbas av översvämning eller stormskador. 

– Vid stora oväder kan telefonköerna bli långa. Gör gärna din skadeanmälan online, så kontaktar vi dig så snart vi kan, säger Jenny Rudslätt.

Om Ifs samarbete med Anticimex   
 
If och Anticimex har ett nordiskt samarbete kring skadedjurssanering, den skadeförebyggande besiktningen Huskollen och tjänsten byggrådgivning där hus- och fritidshusägare kan ställa frågor och få objektiva råd och tips. Varje år utför de cirka 30 000 Huskollar i Norden.