Skip to content

Påverkar skicket i köket värdet på din bostad?

Booli

Oavsett om du funderar på att sälja din bostad eller vill skapa ditt drömhem kan en uppgradering av köket vara en bra investering att prioritera. Det visar Boolis senaste köksanalys. I Stockholm kan du till exempel höja värdet på din lägenhet med upp till cirka 200 000 kronor om du lyxrenoverar. Här kan du läsa mer om köksanalysen.

Hur påverkar skicket i ett kök värdet på en bostad? Det ville vi ta reda på, och har därför tagit fram en köksanalys. Analysen grundar sig på statistik från faktiska lägenhetsförsäljningar över hela landet mellan juni 2016 och december 2022 och Boolis statistiska värderingar. Analysen är uppdelad i sex regioner – och resultatet är tydligt. 

– Du kommer i de flesta fall att få tillbaka hela investeringskostnaden när du säljer din lägenhet, plus lite till säger Christopher Madsen, Data Scientist på Booli.

Du tjänar inte mest på att lyxrenovera

De sex regioner som Booli har tittat på är Stockholm, Malmö, Göteborg samt mellersta, södra och norra Sverige. Analysen baseras på fem skalor där 1 är ett kök med renoveringsbehov, och 5 är ett kök i toppklass. Vi har tittat på hur mycket lägenheternas försäljningsvärde i snitt har ökat baserat på skicket (skala 1-5) i köket. Analysen tar inte hänsyn till kostnaderna för köken.

– En första insikt är att du inte behöver totalrenovera eller satsa på lyx i ditt kök för att påverka försäljningspriset. Det kan räcka med mindre förändringar för att påverka värdet, säger Christopher Madsen.

– Den totala värdeökningen i kronor är alltid högst för lägenheter med ett kök på nivå 5. Däremot ser vi att de som går medelvägen när de renoverar får en relativt större värdeökning procentuellt. Då vi kan anta att investeringen är högre för ett lyxkök jämfört med ett mellanklasskök så innebär det också en högre återbetalning vid försäljning, säger Christopher Madsen.

Om du bor i en av storstäderna och går från standard 1 till 5 i kan du höja värdet på lägenheten med i snitt 200 000 kronor. Storleken på värdeökningen kan bero på lägenhetens storlek, större lägenheter med större kök kan ofta få en större värdeökning efter renovering, men det kräver också en högre investeringskostnad.

Viktigt att komma ihåg är att du inte behöver totalrenovera hela köket. Man kan ofta med små medel och smarta lösningar komma långt för att förbättra sitt kök. Exempelvis genom att byta ut köksluckor, bänkskivor eller handtagen till skåpen. Det är bara kreativiteten (och händigheten) som sätter gränserna!

Indikationer på att värdet ökar även för villor

– Att göra samma typ av analys för villor som för lägenheter är inte lika enkelt eftersom att det finns flera andra faktorer som påverkar slutpriset, som till exempel bergvärme och solceller. Vi kan dock se indikationer på att värdet på bostaden ökar även för villor efter en köksrenovering, säger Christopher Madsen.

Vill du veta hur en renovering av köket skulle påverka värdet på din bostad? Gör en egen värdering här

Om köksanalysen

Booli har arbetat efter fem skalor där 1 representerar ett kök med renoveringsbehov och 5 är ett kök i toppklass. Resultatet gäller lägenheter från hela landet mellan juni 2016 och december 2022 och vi har inte tagit hänsyn till storleken på lägenheten. Nedan följer ett exempel på värdeökningen för olika skalor. Resultatet är uppdelat på fyra regioner då storstadsregionerna är sammanslagna.

Om du höjer skicket från 1 till 5 så kan du i snitt höja värdet på lägenheten med;
Stockholm, Göteborg och Malmö: 200 000 kronor
Södra Sverige: 120 000 kronor
Mellersta Sverige: 160 000 kronor
Norra Sverige: 170 000 kronor