Skip to content

Ny analys: En köksrenovering kan öka värdet på din bostad

Booli

Du kanske har hört talas om att ett nytt kök kan öka värdet på din bostad? Nu finns det statistik som visar att det stämmer. För andra året i rad släpper Booli sin omfattande köksanalys. Christopher Madsen, data scientist på bostadssajten, bekräftar återigen att det lönar sig att investera i ett nytt kök. 

Analysen visar att i Stockholm, Malmö och Göteborg kan du höja värdet på din lägenhet med 200 000 kronor, säger Christopher Madsen, data scientist på Booli.

Förra året bestämde sig Booli för att ta fram en omfattande köksanalys med hjälp av bland annat statistik från försäljningar av lägenheter över hela landet mellan juni 2016 och december 2023. Nu är årets analys klar – och i år har Booli granskat 36 000 försäljningar fram till 2023 där de visste skicket på köket vid försäljningstillfället. 

Epoq kökskampanj
Få 4 000:- i presentkort för varje 15 000:- du köper kök eller tvättstuga. Läs mer om kampanjen här

Välrenoverade kök sticker ut

– Vi kan se att det alltid lönar sig att investera i ett nytt kök. Det gäller både lägenheter och villor, men du behöver inte lyxrenovera köket för att påverka försäljningspriset. Den största värdeökningen får de som går medelvägen, säger Christopher Madsen, data scientist på Booli och berättar att de har tittat på sex områden; Stockholm, Malmö, Göteborg samt mellersta, södra och norra Sverige. 

Booli har arbetat efter fem skalor där 1 är ett riktigt dåligt kök, och 5 är ett superlyxigt kök. Om du bor i en av storstäderna och går från standard 1 till 5 i kommer du att höja värdet med cirka 200 000 kronor. 

– I år har vi sett att ett välrenoverat kök påverkade värderingen med 60 000 kronor mer än under 2022. Vi vet inte vad trendskiftet beror på, men vi anar att det har med den passiva bostadsmarknaden att göra. Du behöver sticka ut från mängden om du ska sälja en bostad när utbudet nått rekordnivåer, säger Christopher Madsen och betonar igen att medelvägen från 2 till 4 är ekonomiskt mest fördelaktigt.

Köket är hemmets mittpunkt

För Stockholm, Malmö och Göteborg ligger värdeökningen, om du renoverar ditt kök från skala 1 till 5, på cirka 200 000 kronor, medan södra, mellersta och norra Sverige hamnar på en något lägre summa, ungefär 150 000 kronor. 

– Jag tycker att köksanalysen är ett intressant hjälpmedel för att förstå, och se hur bostadsägare kan utveckla värdet på sin bostad. Den förstärker bilden av att köket är mittpunkten i våra hem och livet där omkring – och är en av huvudanledningarna till varför bostadsköpare lägger stor vikt vid design och funktion på sitt kök, säger Jonas Karlsson, försäljningschef Epoq kök på Elgiganten. 

Hitta de smartaste lösningarna för ditt kök

Kök- och tvättstugespecialisten Epoq, som ägs av Elgiganten, har kök för alla plånböcker. De har bland annat ett brett utbud av 40 olika köksluckor och färger, 35 års garanti – och köksspecialister som hjälper dig för att du ska få ett kök efter just din smak och dina behov. 

– Våra certifierade köksspecialister hjälper dig från första planeringsmötet tills köket är monterat och klart. Vi möter kunden på det sätt som passar dem bäst, i våra varuhus eller digitalt. Vi sätter stor stolthet i att vara specialister på kök, vitvaror samt de tekniska möjligheterna som ett kök erbjuder idag. Vi älskar också att hitta de smartaste lösningarna för varje kök, säger Jonas Karlsson.

Boka ett gratis konsultationsmöte med en köksspecialist

Om köksanalysen

Booli har arbetat efter fem skalor där 1 är ett riktigt dåligt kök, och 5 är ett superlyxigt kök. Resultatet gäller lägenheter. Om du höjer värdet från 1 – 5 höjer du värdet på bostaden med: 
Stockholm, Göteborg och Malmö: 200 000 kronor. 
Södra, mellersta och norra Sverige: 150 000 kronor. 

Om Epoq

Kök- och tvättstugespecialisten Epoq grundades i Sverige 2004 och ägs av Elgiganten. Epoq har över 300 försäljningsställen i Norden och levererar kök och tvättstugor med hög kvalitet till ett bra pris. Filosofin är att oavsett boendesituation, budget eller hur du väljer att leva ditt liv, så ska du kunna hitta din drömlösning hos Epoq. Du kan välja mellan tolv serier som i uttryck och design sträcker sig från det traditionella och klassiska till det moderna och unika. Produktfloran certifieras kontinuerligt med Svanen märkningen vilket är ett signum för hållbarhet och god kvalitet, varvid Epoq lämnar 35 års garanti.