Skip to content

Knivskarp konkurrens när Årets småhus ska utses

Sara Jonsson

Lagfart för hus

Tre företag och deras utvalda hus är utsedda till finalister i tävlingen för Årets småhus. Försäkringsföretaget Gar-bo och en expertjury presenterar nu bidragen som har möjlighet att ta hem titeln Årets småhus 2022. Tävlingen har funnits i fyra år och i år ser vi även Boolis marknadschef Josephine Linghammar i juryn.

Årets småhus 2022 logga

– Årets fokus är kvalitet och det har funnits många fina nominerade bidrag för juryn att ta ställning till även i år. Det blir spännande att se vilken av de tre finalisterna som hamnar högst upp på prispallen, säger Linnea Moberg, vd på Gar-Bo.

– Jag ser dagligen annonser för hus som är till salu, de flesta på begagnatmarknaden. Det har därför varit extra roligt att få djupdyka i just de nyproducerade husen och fördjupa sig i hållbarhet, kvalitet och innovation, säger Josephine Linghammar.

Det är fjärde året i rad som Gar-Bo utser Årets småhus, som en del av sitt hållbarhetsarbete och vilja att visa goda exempel. 

De tre finalisterna

Fiskarhedenvillan med ”Villa Sidus – Gladö” (Huddinge)
– En skräddarsydd svart pärla med många lika vackra som personliga inslag. Husmodellen Sidus har ett elegant uttryck och i den här kundens version lyfts detaljerna lite extra av de enhetliga färgvalen och de genomtänkta materialvalen. Mycket energi har lagts vid detaljer och personlighet, bland annat den specialbyggda trappan och de fantastiska badrummen, säger Sanna Bergens, Fiskarhedenvillan.

Rörvikshus Sverige med ”Villa Nyman/Ekström” (Vellinge) 
– Ett fantastiskt lyckat tillsammansprojekt mellan kund och leverantör som vi är mycket stolta och glada att vi kommit till final med. Huset utstrålar en självklarhet och ödmjukhet som att det är menat för just denna platsen och omgivningarna, säger Claes Andersson, Rörvikshus Sverige AB.

Götenehus med ”Tunhem från Götenehus” (Aneby) 
– Vi är jätteglada över att vara en av finalisterna till Årets småhus! Vårt bidrag Tunhem har fått sin perfekta plats vid sjön Ören utanför Gränna. Detta klassiska hus är optimerat för tomten där den vackra vattenspegeln alltid är närvarande, säger Mathias Ljung, Götenehus AB. 

Årets jury

David Johnsson, VD på Trä- och Möbelföretagen samt ordförande i juryn
Linnea Moberg, VD på Gar-Bo
Lennarth Åstrand, Senior Adviser på Calleon Konsult AB
Oskar Sejnäs, Arkitekt på OS Arkitektur
Kristina Gabrielii, Programchef på IQ Samhällsbyggnads
Josephine Linghammar, Marknadschef på Booli

Nu väntar djupintervjuer innan finalen

Det är ett antal kriterier som behöver uppfyllas för att huset ska kunna nomineras till tävlingen. Utöver det tittar juryn även på form och funktion, innovation, byggprocess, kundupplevelse och hållbarhet. 

Nu väntar djupintervjuer med husägarna och husföretagen som byggt årets finalisthus. Därefter utser juryn en vinnare som presenteras på Småhusdagen den 24 maj. Eventet kommer att sänd live från Gar-Bos studio i Stockholm. 

– Konkurrensen är som vanligt knivskarp när vi nu går in i slutfasen av arbetet och ska fatta det roliga, men svåra, beslutet om vem som tar hem titeln Årets småhus 2022, avslutar David Johansson, TMF, ordförande för juryn i Årets småhus.