Skip to content

Husägare? Tänk på det här vid storm och skyfall 

Booli

I år har flera länder runt om i världen drabbats av extremväder och även hemma i Sverige har vi fått smaka på både skyfall och storm. Det går inte att skydda sig mot vädret, men att vara försäkrad hjälper dig när det värsta händer. Glöm inte att försäkringsbolagen ser det som husägarnas ansvar att stå för normalt underhåll på huset.

Våra hem är byggda för att klara vind och väder oavsett årstid, men vi måste ändå förbereda oss på mer extremt väder i framtiden, det är forskare och myndigheter överens om. I sommar drabbades stora delar av Europa av en extrem värmebölja medan regnovädret Hans ställde till med stor skada för både privatpersoner och företag hemma i Sverige.

Tänk på det här vid skyfall 🌧️

Skyfall blir allt vanligare i Sverige, men det finns några saker som du kan göra för att vara förberedd. Börja med att skydda möbler, grillen och andra föremål som står i trädgården, på balkongen eller terrassen. Flytta in blomlådor under tak och rulla in markiser. Flytta bilen, husbilen eller husvagnen till en plats där vattnet inte når om det finns risk för översvämning på gatan, om du har möjlighet. Parkera inte bilen nära ett brunnslock. Har du lite mer tid på sig innan skyfallet kommer så kan du också se till att stuprören från rännorna leder bort vattnet från byggnaden.

Skydda ditt hem mot storm 💨

Förankra lösa föremål som utemöbler, studsmattor eller poolskydd. Fundera också på om det finns risk för nedfallna träd på din tomt, eller om ditt tak kan blåsa sönder. Kontrollera att alla fönster och dörrar är ordentligt stängda. Glöm inte eventuella förrådsutrymmen, eller garage. När stormen väl dragit förbi bör du ta en titt på taket. Har takpannor blåst av eller plåten släppt? Det kan finnas skador på taket som inte syns inifrån, men som kan leda till fuktskador senare.

Läs mer: Just nu kan Gjensidige erbjuda dig att teckna hemförsäkring – med fast pris i tre år!

Se över din försäkring 🔍

En villaförsäkring med ett grundskydd kan ge ersättning om du har drabbats av flera väderrelaterade skador som har uppstått på grund av extrema väderförhållanden. Villkoren skiljer sig däremot mellan aktörerna på marknaden. Kontakta ditt försäkringsbolag och gå igenom vad som står i ditt försäkringsbrev. Vissa erbjuder även tilläggsskydd som ger en mer omfattande täckning än den vanliga grundförsäkringen, till exempel tillägget ”allrisk byggnad”. Tänk på att försäkringsbolagen ser det som husägarnas ansvar att stå för normalt underhåll på huset. Om du inte gör det riskerar du att drabbas av nedsatt ersättning, eller i värsta fall stå helt utan. 

Läs mer: Se ditt pris här

Om Gjensidige 

Gjensidige har funnits i över 200 år och är Nordens tredje största försäkringsbolag. Om du samlar dina försäkringar hos Gjensidige kan du få upp till 15 % samlingsrabatt.

Läs mer om Gjensidiges försäkringar här