Skip to content

Har du koll på husets väderstreck?

Josephine Linghammar

Husets väderstreck

Hur mycket har du funderat på husets väderstreck när du letar bostad? Att leta och köpa hus kan ibland kännas miljoner gånger svårare än att köpa en lägenhet. Man ska förstå uppvärmningssystem, vad en krypgrund är, när taket behöver bytas och mycket mer.

En annan sak som är minst lika viktig men något som är lätt att missa är husets väderstreck. Hur ligger huset på tomten? Och vad betyder uteplatsens placering för värdet på huset?

Var ligger entrén och var vill du slappa i solen?

När vi ska köpa hus så måste vi utgå ifrån våra egna behov och önskemål. Är du en person som är uppe tidigt och gillar att äta frukost i trädgården? Eller jobbar du hela dagen och gillar att komma hem till en middag uppdukad i solen? Här går vi igenom hur du ska tänka kring väderstrecken när du letar hus. 

För den som letar villa kan det spela mindre roll hur huset är placerat medan det för de som vill bo i radhus med bara en fram- och baksida kan vara avgörande för om du vill köpa huset. I ett radhusområde ligger husen ofta i många olika riktningar. Riktningen kommer därmed att påverka värdet på bostaden, där de som har en baksida i väst eller söderläge kommer att säljas till högre priser.

Läs även ”Har du koll på balkongens väderstreck?”

Var uppmärksam på huvudingåengens placering

Det vi börjar med att titta efter är huvudingångens placering. De allra flesta vill ha sin uteplats på baksidan eftersom den i regel är mer privat. Framsidan är ofta gjord för att vara inbjudande för gäster och ges därmed ofta automatiskt ett sämre insynsskydd. Uteplatser på framsidan ser ofta mysiga ut men de används i regel inte lika ofta. Det betyder att vi vill vara mest uppmärksamma på framsidan och baksidans väderstreck.

Något vi ofta också har är en rejäl ytterdörr och en lättare, ofta glasad, dörr som altandörr. Det gör att det känns lättare och luftigare att låta en altandörr stå på vid gavel än en ytterdörr. Det gör oss mer bekväma att använda altandörren då vi är hemma eller har fest och springer ut och in med brickor med mat. Det kan kännas märkligt att låta en ytterdörr stå öppen. Det kan till och med skapa en känsla av otrygghet.

Kökets placering

Kökets placering är viktig på så många sätt. Det finns två vanliga huvudplaceringar beroende på vilket behov du har. Det ena är att köket placeras med fönster ut mot framsidan. Anledningen till det är att du ska kunna se gäster anlända samtidigt som du fixar det sista inför middagen eller bara vill ha koll på gatan utanför. Den andra är att köket har sina fönster mot baksidan och anledningen till det är att det ska vara nära och enkelt att komma ut på uteplatsen. Vilket passar dig bäst?

Givetvis finns många fler placeringar av köket, det kan ligga en trappa upp eller i en annan del av huset. Men vanligast är att det har något av de två ovan nämnda placeringarna. För den lycklige kan fönstren givetvis vetta åt fler håll!

Tänk också på solens värme, vill du äta frukost i morgonsol eller smälter smöret bort? Eller känns det varmt när södersolen gassar på under dagen eller en kvällssol som bländar vid diskning? En altandörr direkt ut från köket är trevligt för att slippa gå igenom hela huset med tallrikar.

Huvudingång i öst – uteplats i väst

När huset är placerat på det här sättet får vi en grön och fin framsida i öst. Den blir inte så mörk och fuktig som i ett norrläge men inte heller olidligt varm som i ett direkt söderläge. Baksidan hamnar i västerläge vilket är bra för den som gillar att äta middag i solen med vänner. Frukosten får dock avnjutas på framsidan för de morgonpigga. 

Huvudingång i norr – uteplats i söder

Med en huvudingång i norr hamnar vanligtvis uteplatsen på baksidan i söderläge. Det är perfekt för soldyrkaren! Här blir det ofta riktigt varmt under sommaren. Det kan också vara en härlig plats under vår, höst och till och med vinter för den som gillar att sitta ute. För middagar däremot kan det bli lite kyligt på kvällen. Ingång i norr fungerar bra men tänk på att det kan bli lite svårare med växtlighet på grund av den mörkare placeringen.

Huvudingång i söder – uteplats i …söder

Det är få som gillar att ha sin uteplats i norr, därför har de allra flesta hus med en baksida i norr sin uteplats i söder. Gillar du inte sol och värme, ja då är en uteplats i norr guld värd! Huset kan också bli billigare just på grund av detta, perfekt för dig som inte bryr dig om den där solen!

Huvudingång i väst – uteplats i öst

Det kan absolut fungera, speciellt för den med riktigt stor tomt. Om tomten är så stor att inte hela huset skuggar baksidan så går det minst lika bra. Dock slutar det ofta med en extra uteplats på framsidan åtminstone för att fånga solens sista strålar. Under riktigt heta dagar kan det vara skönt med lite svalkande skugga bakom huset.

Fler uteplatser

Men, man kan ju ha fler uteplatser? Javisst kan man det! Stora villor har ofta stor tomt! Tänk då på hur nära köket din favorit-uteplats hamnar, vill du gå ut långt på tomten eller gå runt gaveln för att bära disk? Det kan givetvis vara kul att variera sig lite också mellan olika uteplatser, dock kräver det flera uppsättningar utemöbler om du inte gillar att flytta runt på bordet. Med en liten tomt kanske det räcker med att bara ha solstolar och ett litet bord där solen oftast är.

Tips!

  • Kom också ihåg att kolla träden på grannarnas tomter. Skyms solen eller utsikten?
  • Sovrum passar bäst med fönster i norrläge för sköna svala nätter.
  • Ett rum i “fel” väderstreck kanske kan ändras med lite kreativitet eller kanske ett nytt fönster.
  • En framsida i söder kan kännas bättre genom att sätta in en extra altandörr.
  • Skapa ett eget microklimat, med hjälp av ett plank kan du minska vind och skapa dig en varm och skön hörna på uteplatsen.
  • Ligger huset i en svacka eller på en höjd? En höjd ger härlig utsikt men kan vara blåsigare, en svacka kan bli blöt men också vara en varm gryta.
  • Osäker på om uteplatsen får sol på sommaren? Kolla om ägaren har en markis eller annat skydd för solen, det brukar tyda på att det blir varmt där.
  • Du kan ändra det mesta på ett hus utom husets läge – så välj noga!

Om du, som många andra, ofta glömmer bort var solen går upp och ner kan de här minnesreglerna hjälpa till:

  • Solen, precis som slipsen, går ner i väst 👔
  • Solen öppnar ögonen i öster 👀

Har du en bostad du vill sälja?

Vår systersajt Hittamäklare vet allt om att välja mäklare och hjälper dig att jämföra mäklare i ditt område. Bland annat kan du se topplistor, statistik över mäklarnas bostadsförsäljningar och betyg från tidigare kunder.