Skip to content

Experten: Utbudet av bostäder på marknaden är rekordhögt

Booli

Funderar du på sälja din bostad i höst? Då är du inte ensam. Just nu är utbudet av bostäder uppe på rekornivåer. Framförallt är det två delar som utgör majoriteten av det stora utbudet. Bostäder som legat ute en längre tid och bostäder snart till salu. Här förklarar Boolis bostadsexpert Karin Grundeus marknadsläget och ger tips på vad du som köpare och säljare kan tänka extra på.

Under förra veckan 34 fanns 70 965 bostäder sökbara på Booli, vilket är den högsta nivån som Booli uppmätt sedan rekordåret 2013. Utbudet består av både objekt till salu och snart till salu

Totalt fanns 41 145 bostäder sökbara som till salu på Booli. Det är en ökning med 22 procent mot samma vecka 2022 och 38 procent mer än “normalåret” 2019. 

Samtidigt var 32 228 bostäder snart till salu någon gång under veckan, vilket är en ökning med 25 procent jämfört med fjolåret och hela 157 procent mot 2019.

– Marknaden har varit osäker och få försäljningar har skett under året, vilket gör att det redan stora utbudet blir ännu större när nya bostäder tillkommer. Trenden började redan i våras men det är först nu vi börjar nå toppnivåer, säger Karin Grundeus.

Normalt ökar utbudet under hösten när marknaden kommer igång igen efter sommaren.  Antalet nya publicerade bostäder följer trenden för tidigare års nivåer. Under vecka 33 publicerades 4 867 nya bostäder, en ökning med 4 procent mot samma vecka 2022. Det innebär att den största delen av utbudet består av bostäder som legat ute till försäljning tidigare utan att säljas. 

Snart till salu är en stor förklaring

Många räknar endast in bostäder till salu när man pratar utbudet på bostadsmarknaden. Men i själva verket finns ett lika stort utbud ute till försäljning som snart till salu. En stor del av dem är i själva verket köpklara och snart till salu är idag en naturlig del i säljprocessen. Därför behöver även dessa räknas in för att få en helhetsbild av det totala utbudet på bostadsmarknaden. 

– Utbudet av snart till salu påverkas inte på samma sätt av svängningar på bostadsmarknaden, utan håller en stabil kraftig ökning över tid. Idag börjar de allra flesta med att lägga ut sin bostad som snart till salu för att känna av intresset. Steget är inte lika stort som att faktiskt lägga ut den skarpt, vilket gör att många som går i säljtankar lägger ut som snart till salu istället för att vänta. Det bidrar till att utbudet av snart till salu ökar, säger Karin Grundeus. 

Expertens tips👇

🏠 Till dig som säljare

  • Alla säljare är i olika situationer, vissa har inte bråttom medan andra faktiskt måste sälja. Oavsett gäller det att man är insatt i hur bostadsmarknaden ser ut och har förväntningarna därefter. Vi har en helt annan marknad jämfört med bara ett par månader tillbaka.
  • Eftersom konkurrensen är stor just nu får man räkna med längre annonstider och i vissa fall även vara öppen för att sänka utgångspriset.
  • Men det är viktigt att komma ihåg att det fortfarande görs affärer och det går att hitta rätt köpare. Ha tålamod och lyssna på din mäklare. En duktig mäklare ska vara insatt i hur marknaden och intresset ser ut just där du bor

🏢 Till dig som köpare

  • Som köpare har man många bostäder att välja på och därför goda chanser att hitta rätt. Se därför till att gå på många visningar och håll extra koll på bostäder som legat ute ett tag, och som många därför missar.
  • Ett vanligt misstag bland köpare är att bara titta bland bostäder till salu. Då missar man nästan hälften av bostäderna som finns ute på marknaden, eftersom det finns ungefär lika många bostäder snart till salu. Många av dessa säljs innan de läggs ut skarpt, vilket gör det extra viktigt att inte vänta utan alltid kontakta mäklaren även på de objekten. Då ligger du steget före många andra bostadsköpare.
  • Det är också viktigt att gå igenom din budget noga innan du köper – även fast kalkylen går ihop nu får man räkna med att det kan komma fler räntehöjningar och oförutsedda kostnader framöver. 

🏘 Både till dig som köpare och säljare

De allra flesta är både köpare och säljare samtidigt. Därför kan det kännas extra tryggt på dagens marknad att försöka få sin bostad såld innan man köper ny. Då riskerar man inte att hamna i en jobbig situation där man har köpt men inte får sin nuvarande bostad såld. Eftersom utbudet är stort har du dessutom större chans att hitta något när du väl har sålt.