Skip to content

Guide: att köpa hus

Karin Grundeus

Köpa hus

Hur går det till att köpa hus? Du är inte ensam om att ställa den frågan. Runt 200 000 personer googlar orden varje år, och det är inte så konstigt. Vägen mot ett husköp kan kännas både spännande och krånglig, ja nästan omöjlig. Därför har vi tagit fram en guide att hålla i handen längs vägen. För det är en del saker att tänka på inför att köpa ett eget hus.

🌳 Lär känna området väl

  • Ett smart sätt att lära känna det område du är intresserad av är att få ett hum om vad bostäder säljs för. Det gör du enklast genom att kolla slutpriser på villor i området. På Booli har vi det största utbudet av slutpriser för villor, och får hela tiden in nya. Om du inte orkar leta aktivt varje dag kan ett tips vara att bevaka områdets eller gatans slutpriser. Du får då ett mejl när det dyker upp ett nytt slutpris.
  • Långt ifrån alla villor har färska slutpriser kopplade till sig. Det är då värderingar kommer in i bilden. På Booli gör vi statistiska värderingar för de flesta bostäderna baserat på liknande försäljningar och den unika prisbilden i området. Det ger dig en fingervisning om vad villor i området säljs för. Även om det inte skett så många försäljningar på sistone.

  • Kolla upp så att det som är viktigt för dig finns i området. Till exempel närhet till skolor, mataffär, postombud, natur eller kollektivtrafik. Kom ihåg att det är skillnad att läsa om ett område och faktiskt vara på plats och gå runt i det. Därför kan det vara smart att gå runt i området, både dag- och kvällstid för att få en riktig uppfattning om avstånd, utformning, kvarterscaféet med mera.

  • Det är vanligt att man som köpare faller för vissa detaljer kring huset och området, till exempel utsikten eller de lugna gatorna. Men ett villaköp innebär ofta ett långsiktigt boende. Därför är det smart att kolla upp framtida exploateringsplaner för området hos kommunen. Det är viktigt att komma ihåg att områdets utseende idag kan se helt annorlunda ut om bara några år, vilket eventuellt kan påverka värderingen av din villa. Och det vill du vara förberedd på.
Ha lånelöftet klart

📋 Ha lånelöftet klart

  • Ibland kan husköp gå fort från det att du har sett bostadsannonsen tills att det blir visning och att villan säljs. Att vara väl förberedd. Och redan ha rett ut alla ekonomiska frågetecken innan en visning ger dig en förtur mot andra som inte kommit lika långt. Ibland kan det till och med vara avgörande ifall det står mellan dig och en annan budgivare som lagt ett högre bud.

    Med hjälp av SBAB:s smarta lånelöfte behöver du inte ringa banken varje gång du hittat en ny bostad som du är intresserad av. Du kan enkelt och smidigt att sköta allt direkt i SBAB-appen eller internetbanken.

  • Ett husköp är troligtvis den största affären du gör och därför är det extra viktigt att se över flera bankers erbjudanden. Det kan du exempelvis göra genom att jämföra villkoren, lånelöften och bolåneräntor från olika banker. Många betalar nämligen onödigt mycket i ränta.
Se till att du ser alla bostäder till salu

💡 Försäkra dig om att du ser hela utbudet när du ska köpa hus

  • Visste du att inte alla hus annonseras på den öppna marknaden? Vissa säljare inte lägga ut sin försäljning riktigt än utan väljer att bara synas på mäklarens hemsida och Booli. Under 2020 var det totala utbudet av villor till salu 65 000 och över 27 000 villor var någon gång under året istället ute som snart till salu. Kort sagt, idag är det allt vanligare att annonsera sin villa som snart till salu.

    För att underlätta för dig som köpare samlar Booli in annonserna direkt från mäklarnas webbsidor och mäklarsystem. Så att du slipper leta och missa ditt drömhus. Oavsett om det är till salu på den öppna marknaden eller är snart till salu.

  • Mäklare är alltid först med att få kontakt med säljare och potentiella försäljningar. Det är alltså en bra idé att prata runt och lära känna de mäklare som är aktiva i området. Gå på olika visningar och våga höra av dig för att visa ditt intresse och vad du är ute efter. På så sätt är du top of mind och kanske har turen att få komma på en visning av en villa som säljs under hand.
Ta tid på visning

🏠 Ta din tid på visningen när du ska köpa hus

  • Ett tips är att lusläsa objektbeskrivningen och granska alla bilder noga innan visningen, både en och tre gånger. Förbered frågor till mäklaren som dykt upp under tiden och ringa in olika detaljer i bilderna som du vill undersöka lite extra på plats. Det kan tex vara ett eluttag som ser skumt ut eller ett fönster.
  • Som köpare av en villa har du en stor undersökningsplikt. Det betyder att det är du som ska hitta eventuella fel och brister innan köpet. Om du upptäcker det de efteråt har du inte rätt att få ersättning. Det som är bra att granska extra noga på en villavisning är fasaden (inklusive tak och fönster), källare, badrum och andra ytor som kan leda till fuktskador. Ta också reda på villans dräneringsbehov och om tomten är friköpt.
  • Lär dig mer om besiktningsprotokoll. Det kan kännas överväldigande i början men efter att ha läst några olika så kommer du att börja känna igen dig och få grepp om det viktigaste.
  • En villa är oftast besiktigad innan visning. Om den inte är det så är det värt att ta dit en besiktningstekniker. Du kan skriva på kontraktet och göra besiktning i efterhand om du har en friskrivningsklausul. Men kolla upp villkoren noga så du vet vad som gäller om du vill dra dig ur köpet eller förhandla om priset.

    Här kan du läsa mer hur en besiktning fungerar och vad som kan vara bra att tänka på.
  • Även fast det inte känns aktuellt idag med att exempelvis bygga en mindre stuga på tomten kan frågan bli aktuell efter ett par år. Därför kan det vara smart att ha med sig framtidsplaner i beräkningen redan här. Tumregeln är att om du vill bygga en ny byggnad eller bygga ut den befintliga bostaden krävs ett bygglov. Kolla upp hur möjligheten ser ut på tomten och om du vill kan du höra av dig till kommunen.
Budget innan budgivning

💰 Gör en tydlig budget innan budgivningen

En sak som skiljer lägenhetsköp mot ett husköp är att det tillkommer många fler kostnader utöver själva priset på villan. Fler än många är beredda på. Därför kan det vara skönt att vara väl påläst om de övriga kostnaderna och ha med dem i beräkningen när du sätter din maxgräns i budgivningen. Några av kostnaderna:

  • Pantbrev – Ett pantbrev används som säkerhet för ditt bostadslån och är ett bevis på att en inteckning har gjorts i fastigheten. Kostnaden för pantbrev är 2% av pantbrevets belopp. Utöver det tillkommer ofta en expeditionsavgift och administrativa kostnader på några hundralappar. Här kan du läsa mer om pantbrev och inteckningar.
  • Lagfart – En lagfart är ett bevis på att du äger själva fastigheten och ansöks om hos Lantmäteriet. Kostnaden är 1,5% av den summan som är störst av slutpriset eller taxeringsvärdet. Läs mer om lagfarter här.
Våga buda när du ska köpa hus

🚀 Våga buda!

Till skillnad från lägenhetsköp är det vanligare att köpare drar sig ur ett villaköp, kanske efter vad som upptäckts i besiktningsprotokollet eller för att något annat har hänt. Då är det bra att du som köpare har hunnit lägga ett bud. Mäklaren brukar oftast börja med att ringa de andra budgivarna för att se vem som vill köpa bostaden istället. Är du med på den listan är chansen större att du får köpa efter en avhoppad budgivare än om du inte hade budat.

Kontraktskrivning köpa hus

✍️ Kontraktskrivning när du ska köpa hus

Här finns en guide för hur kontraktskrivningen går till.

Lycka till i ditt husköp, det kommer gå bra!